|
Вложений: 1
40-летний Daniel Bouju на фото ... вообще коньяки Daniel Bouju одни из моих самых любимых - выдержанные, сухие, с глубокой вкусовой гаммой ... для сравнения по выдержке Daniel Bouju Sélection Spéciale, что соответствует VS - минимум 5 лет выдержки, VSOP - 10, Napoleon -15, XO - 25 ...
|
Цитата:
|
Цитата:
|
Цитата:
http://www.winestory.co.uk/cognac.html#1 Cognac Sélection Spéciale - Minimum 5 years old. Amber colour and floral scents. Cognac VSOP- Minimum 10 years old. Amber colour with scents of vanilla and spices. XO Carafe Prince - Minimum 25 years old. Empereur XO - Minimum 25 years old. Very amber colour, scents of spices such as nutmeg, cloves, cinnamon, vanilla and prunes with a long aftertaste. Très Vieux Cognac Brut de Fût 50% vol - Minimum 40 years old. Very aromatic, complex and creamy. A great spirit for connoisseurs. Not filtered or reduced. One of the best cognacs available in the UK market. Réserve Familiale - Minimum 80 years old. The alcohol is reduced and evaporated naturally down to 42%. This Cognac is made from the oldest “eaux de vie” of the vineyard and is aged in a cellar called “le Paradis”. - Try it before the angels finish it all. Very velvety and smooth. http://www.bbr.com/producer-2092-the...uju-distillery Daniel Bouju's family has been producing fine Cognacs since 1805 from 25ha of Ugni Blanc vineyards in their own estate in St-Preuil in the heart of Grande Champagne, the Premier Cru vineyards of Cognac. Distillation is by traditional methods (" to about 8% Alc by Vol, and both chauffages have to be done in the smallest pot still as possible)". Each Cognac is subsequently aged for a minimum of five years in Limousin oak casks. Bouju are advocates of the "Production Artisanale"; and fervent opponents of the "Production Industrielle" of the branded Cognacs where syrup is added and where the Cognacs are often aged for the minimum amount of time. Nothing is added to Bouju's Cognacs and he ages them in limousin casks until they are ready; thus his basic Cognac 'Selection Speciale' is actually the equivalent of a standard VSOP: "Daniel Bouju's Cognacs do not have any caramel: their colours only come from wood's tannins. To mature the Cognac has to evaporate: that is the Angels' share. In most cases, a young Cognac takes its place. We just say that people ought to add an older Cognac in otherwise the maturation will be delayed and the Cognac will have an aggressive taste and a " new Cognac " taste. This is the reason why some people add syrup sugar in, in order to soften it. As far as we are concerned we do not need to add any of them: our Cognac is a dry one (anyway the Cognac has to be dry spirit) without any aggressive taste: softness, fullness are only given by the maturation process". http://www.thepartysource.com/spirit...?article=00016 Keeping the Cognac Faith…In Your Liquor Cabinet! Not coincidentally, these small, little known producers provide outstanding value for their brandies. Lacking the multi-million dollar advertising budgets of a behemoth like Hennessy (incredibly, Hennessy gobbles up 8% of the entire wine output of France), which convince a consumer to pay extra for a luxury item, Château de Beaulon, Daniel Bouju, and Maison Surrenne offer a price-to-quality ratio far higher than better known producers. The aforementioned Bouju Royal at $62.99 is possibly the single best buy in all of Cognac, since its high 120 proof and unfiltered bottling calls for a little water in the glass, which stretches the bottle to a liter’s worth of pours. For the cost of one crystal bottle of blended, approximately 50 year old Rémy Martin Louis XIII, you could buy nearly five bottles of Chateau de Beaulon forty-year-old Extra, which contains the same exotic grape varieties as the famous Rémy. And compare the 100% Grande Champagne 27-year-old Maison Surrene XO at $89.99 against the probably younger and far more expensive XOs from Courvoisier and Martell. Given the diversity of choice now available in America (at least, available to customers of The Party Source), there’s no good reason not to trade down to the small Cognac houses...and trade up in quality. |
Какие то не очень весёлые тут у вас разговоры. Но спросить хочется. Réserve Familiale - Minimum 80 years old - к примеру. Это что? Все спирты в этом коньяке такой выдержки? Или при купаже их присутствует определённое количество? Ведь коньяк по сути не однородный напиток а смесь спиртов насколько помнится...
|
Daniel Bouju один из немногих домов где эвапорат заменяют коньяком того же возраста, а не более молодым ...
"To mature the Cognac has to evaporate: that is the Angels' share. In most cases, a young Cognac takes its place. We just say that people ought to add an older Cognac in otherwise the maturation will be delayed and the Cognac will have an aggressive taste and a " new Cognac " taste." серьёзный "артизанский" подход "On request we can provide you a quotation for most vintages from 1966 to 1990." в одной из книг по коньяку читал, что средний возраст коньяка в бочках у Daniel Bouju - 14 лет ... вряд ли кто-то из Грандов может похвалиться подобным ... |
Цитата:
|
Цитата:
Если на этикетке стоит слово миллезим ( Millesime) - то это коньяк из одного спирта или смеси спиртов одного года урожая ( первое чаще чем второе) ... При этом производитель должен доказать ( вплоть до анализа углеродного) что это именно так! Второй вариант возможен ( если слово миллезим не стоит на этикетке) - смесь спиртов старых и возраст выдержки будет считаться так же по самому " молодому " из них.... Но тут возникает один очень интересный вопрос - а каков же максимальный срок выдержки коньяка??? И вот тут и появляется масса поводов для лукавства;) как и в случае с уверениями Алекса25 про Даниэля Бужю :cool: Для начала надо разобраться что происходит с коньячным спиртом во время выдержки : 1. Он теряет в крепости от 0,3 до 0,5 градуса в год 2. Он теряет от 2 до 3% в объёме в год ( первые годы выдержки больше потом меньше) Эти потери объёма называют долей ангелов... В год во всём Коньяке ангелам достаётся эквивалент 20 млн бутылок коньяка!!!! Теперь о максимальных сроках выдержки коньяка : со слов одного оч уважаемого владельца коньячного дома , выпускающего в том числе и подтверждённые милезимные коньяки -- теоретически можно выдержать коньяк 80 лет ( можно даже и сто - на грани реальности))) , но таких спиртов в Коньяке ( провинции) НЕТ !!! Разумный возраст выдержки 55-65 лет! Есть оч мало спиртов с выдержкой в 75 лет! Это максимум что встречал этот человек в 7 поколении производящий коньяк.... За 50 лет выдержки коньячный спирт теряет около 25 градусов ( это нормально так как спирт изначально был крепостью 68-72 градуса) и до 90% в объёме!!!!!! В чём же заключается уловка некоторых производителей? Они пишут на этикетке что спирт был дистилирован например в 1906 году... Они не обманывают... Мы думаем что коньяку более ста лет... Но это не совсем верно...: выдержкой коньяка считается только время проведённое им в дубовой бочке!!! Итак, многие производители милезимных коньяков выдерживают коньяк в бочке 50-55 лет ( больший срок выдержки просто начинает коньяк портить!!!) , потом переливают его в 30 литровые стеклянные бутыли ( называются дам жан или бон бон)... Но как только они это сделали - выдержка коньяка прекращается!!! И его выдержка 50-55 лет!!! Даже если его прохранили ещё 50-60 лет в бутылях - его возраст останется прежним!!!! 2 Алекс25 : Вы правы -- Даниэль Бужю один из самых интересных производителей коньяка... Особенности его производства -- он владеет виноградниками в самом лучшем субрегионе Коньяк -- в Гранд Шампани До 1960 года он перегонял сусло на аламбиках объёмом 300 литров!!! Сейчас это аламбики объёмом около 17 гектолитро ( максимальный разрешённый объём 30 гектолитров) Молодые спирты оч долго ( до 2 лет) выдерживаются в новых бочках ( в среднем в Шаранте этот срок 6 месяцев - год)... Делает он это для того что бы придать коньяку цвет , так как он не использует карамель , но что бы потом спирт смягчить в конце срока выдержки он переливает его в бочки большого размера( 500-600 литров).... Теперь Алекс самое интересное -- самим Даниэлем в бюро коньяка заявлено что : Empereur ( император) - выдержка спирта свыше 10 лет!!! Tres Vieux Brut de Fut ( очень старый бочковой крепости) - имеет естественную бочковую крепость в 50 % - тоесть не подвергнут редукции...и имеет выдержку свыше 30 лет!!! И самое интересное ::: Reserv Familiale ( семейный резерв ) -- имеет выдержку свыше 40 лет!!!! 80 летнего спирта у Бужю нет и не было никогда!!!! Вот вам и на лицо некоторое преувеличение рекламы с учётом неграмотности потребителя..:D Не в обиду... Но коньяк Даниэля действительно прекрасен!!!! |
Сорри, что задержал инфу по арманьяку - весь день был в отъезде ...
Текст будет большой, а печатать такие тексты на айраде уже задолбался... Завтра сяду за комп и выложу инфу .... |
не буду спорить о том, что заявлял Daniel Bouju :) довольно много можно найти информации при желании в разных источниках, включая книги по предмету :)
http://www.wine-girl.net/2007/05/our_friend_jay_.html http://www.finewinegifts.co.uk/acata...iel_Bouju.html "Daniel Bouju does not use any additives (other than water) in his Cognac; the very dark color of his bottlings is achieved naturally from the oak cask. His Cognacs are notably dry, almost austerely so, when compared with many subtly sweetened Cognacs from other houses. For the 40 year Tres Vieux or 15 year Royal, Bouju does not even add water, bottling brut de fût, or cask strength at 50% or 60% alcohol. These powerful brandies are bottled unfiltered, with the regular Bouju bottlings receiving only a gentle filtration at room temperature. Daniel Bouju Cognacs are famous for extended aging—the XO is 25 years old—but also for their iconoclastic, almost controversial style. Most Cognacs offer a relatively light, delicate, pale style of brandy. Bouju’s Cognacs, on the other hand, are easily the biggest I’ve ever tasted. These are as full bodied as most Bourbon whiskies, dry and richly oaky in the best sort of way. In particular, they offer rancio, that rare flavor complex found in certain aged spirits which tastes hauntingly of earth, mushroom, cream, walnut, cheese, butter. It’s a very Old World sort of taste which you just can’t find in most Cognac today. Bouju is like a clinic in rancio, especially the older bottlings but also in the 10-year-old VSOP. Capturing and highlighting this rancio note is perhaps one of Daniel Bouju’s greatest achievements." |
Часовой пояс UTC +3, время: 16:31. |